af Gitte - d. 09-10-2023 14:37

Hvad er det nu, at catnip er? Og er det farligt for katten? Og hvad er så det der Matatabi-noget? Det er spørgsmål, der jævnligt dukker op i min indbakke. Jeg vil derfor give en forklaring på begreberne catnip (eller katteurt, som er det samme bare den danske betegnelse) og Matatabi herunder, da begge er populære planter, der bruges til kattelegetøj.

Hvad er forskellen på katteurt/catnip og matatabi?

Katteurt (catnip eller nepeta cataria) og matatabi (Actinidia polygama) er to forskellige planter, der kan have lignende virkninger på katte, men de adskiller sig i deres oprindelse, kemiske sammensætning og hvordan katte reagerer på dem:

Katteurt (Catnip):

Katteurt er en plante i mynte-familien (Lamiaceae) og er kendt for sin evne til at påvirke mange katte positivt.

Den aktive ingrediens i katteurt er nepetalactone, som findes i bladene, stænglerne og frøene af planten. Ofte bruges de tørrede knuste blade i kattelegetøj, eller i "drysse-form", så du selv kan dosere lidt sjov og ballade rundt omkring i hjemmet til din kat. Catnip fås også som spray.

Nepetalactone kan få nogle katte til at reagere med glæde og eufori ved at gnide sig op ad katteurten, slikke det eller rulle rundt i det. Reaktionen kan variere fra kat til kat.

Effekten af katteurt er normalt kortvarig, og de fleste katte kan kun reagere på det i korte perioder, da de kan udvikle en form for immunitet over for det over tid.

Herunder et billede af en catnip plante:

Matatabi:

Matatabi er en plante, der også er kendt som sølvvin eller sølvkatteurt og tilhører kiwi-familien (Actinidiaceae).

Den aktive ingrediens i matatabi, som påvirker nogle katte, er actinidine.

Matatabi har lignende virkninger som katteurt på nogle katte, herunder at fremkalde glæde, legeadfærd og gnidning. Mange katte elsker simpelthen at gnubbe sig op at kattelegetøj, der indeholder en Matatabi pind.

Virkningen af matatabi kan vare længere end katteurt i nogle tilfælde. Det siges, at den er lidt kraftigere i duften, og dermed har en større effekt på nogle katte. Den kaldes også den japanske katteurt.

Se Matatabi planten herunder (selvom det er rødderne og stænglerne fra Matatabi planten, der bruges til kattelegetøj modsat catnippen hvor det typisk er bladene):

Forskellen mellem de to planter ligger primært i deres kemiske sammensætning og hvor effektive de er på forskellige katte. Mens nogle katte kan reagere positivt på både katteurt og matatabi, kan andre måske kun reagere på den ene eller slet ikke reagere på nogen af dem. Det er en god idé at prøve begge og se, hvordan din kat reagerer, hvis du ønsker at give dem noget sjovt at lege med. Vær opmærksom på, at ikke alle katte reagerer på disse planter, og deres reaktioner kan variere.

Her dyrkes katteurten/catnippen:

Catnip-planten, også kendt som katteurt eller Nepeta cataria, dyrkes i mange dele af verden, især i tempererede områder med god dræning og sollys. Her er nogle oplysninger om, hvor catnip typisk dyrkes:

Nordamerika: Catnip er indfødt i Nordamerika, og findes vildt voksende i mange regioner i USA og Canada. Det er også almindeligt dyrket som en haveplante i disse områder. Catnip er relativt nemt at dyrke i mange nordamerikanske haver.

Europa: Catnip er også udbredt i Europa, og kan findes vildt voksende eller dyrket i mange europæiske lande. Det er en populær plante i urtehaver, og bruges ikke kun til katte, men også til te og medicinske formål.

Andre regioner: Catnip er blevet indført i andre dele af verden, og dyrkes nu i mange tempererede klimaer over hele kloden. Det er ofte dyrket som en haveplante eller som en del af urtehaven.

Catnip er en hårdfør plante, der trives i godt drænet jord og med masser af sollys. Den kan nemt dyrkes i haver og potter. Planten producerer små lilla-blå blomster og karakteristisk duftende blade, som indeholder nepetalactone, den kemiske forbindelse, der påvirker mange katte og giver dem en fornøjelig reaktion.

Hvis du ønsker at dyrke catnip til din kat derhjemme, kan du normalt finde frø eller planter i havecentre eller online butikker, der specialiserer sig i urter. Det er en sjov måde at give din kat lidt ekstra underholdning og stimulering på.

Her dyrkes Matatabien:

Matatabi-planten, også kendt som Actinidia polygama eller sølvvin, findes naturligt i Østasien og er hjemmehørende i lande som Japan, Kina og Korea. Planten trives i tempererede og subtropiske klimaer og kan ofte findes voksende i skove, bjergområder og på bjergskråninger i disse regioner.

Matatabi har længe været kendt for sin effekt på katte, og er blevet brugt som et naturligt kattelegetøj i Asien. På grund af sin popularitet som kattelegetøj er matatabi-planten også blevet dyrket på kommercielle plantager i nogle regioner for at opfylde efterspørgslen efter kattelegetøj fremstillet af dens rødder og stængler.

Dyrkning af matatabi kræver et passende klima og jordforhold, der ligner de naturlige vækstbetingelser i Østasien. Planten trives normalt i områder med god dræning og moderat fugtighed. Da matatabi har en vis værdi som kattelegetøj, er det blevet dyrket i nogle områder for at imødekomme efterspørgslen fra katteelskere over hele verden.

For begge planters vedkommende er det vigtigt at huske på, at det er en helt naturlig plante. Nogle katteejere tror fejlagtigt, at catnip er en kunstig duft, som er blevet fremstillet for at sælge mere kattelegetøj. Det er det ikke. Det er blot det faktum, at en helt naturlig plante har den store og gode effekt på så mange katte, at den er blevet en naturlig del af mange kattes hjem.

Jeg håber, at du blev lidt klogere på forskellen mellem katteurt/catnip og Matatabi og hvad det egentlig er for nogle størrelser.

Hilsen Gitte & Misser

back