af Gitte - d. 07-06-2022 10:43

De 2 simple grunde til at din kat elsker at kradse i sofaen

De fleste katteejere har prøvet at blive frustreret over at have investeret i et nyt (mere eller mindre) pænt kradsetræ til bassen, og så alligevel finde ham/hende hængende i sofaen i det vildeste krads.

Men hvorfor er det lige, at katte elsker at kradse i vores møbler?

Først skal vi lige have årsagen til, at de kradser overhovedet helt på plads.

Det gør de af 2 årsager:

1: De afmærker deres territorium

2: De sliber og plejer deres kløer

Kattekløer er mere flade, krumme og skarpere end hundens negle. Det er de for at kunne klatre, holde fast og gribe ud af ting. Desuden kan katten trække dem ind (=all good) eller vise dem (=jeg er klar til angreb) alt efter behov. Kløerne skjules i en hudfold, når de er tilbagetrukket, og denne mekanisme styres af kraftige muskler og sener. Af samme årsag rammer kløerne heller ikke gulvet, når katten går. Dvs. at neglene ikke slibes automatisk som tilfældet fx. er med hunde.

Afmærkning af territorium

På bagsiden af kattens forpoter sidder der nogle fine duftkirtler. Katten bruger således disse til at afsætte sin helt egen duft rundt omkring i hjemmet. Den afmærker sit helt eget territorium.

Når katten rigtig gerne vil kradse i vores sofa fx. så skyldes det, at den gerne vil sætte sine duftspor, dér, hvor den kan dufte, at vi er. Det betyder altså, at sofaen, sengen, stolen osv. er det oplagte sted at kradse og afsætte spor.

Hvis du oplever, at din kat ikke gider bruge det nyindkøbte kradsetræ, men stadig meget hellere vil bruge din sofa, så prøv at vikle et stykke af dit brugte tøj omkring kradsetræet. Det vil som regel hjælpe på, at katten pludselig får behov for også at afsætte sit spor der, ligesom ”du har gjort”. Og så finder den ud af, hvor dejligt det er at kradse i noget, der faktisk er skabt til samme formål. Og din sofa bliver forhåbentlig skånet for kattekløer fremover.

Pleje af kattekløer

Katte vedligeholder selv deres kløer ved kradse. På den måde sliber de dem skarpe og klar til angreb og klar til at klatre på fx. kattetræer. Du har sikkert også oplevet, at din kat sidder og ordner kløer ved at bide og hive i neglene. Her fjerner de de døde hornlag, som er kradset løse, for at der kan vokse nye sunde skarpe kløer ud. I nogle tilfælde er det dog nødvendigt at hjælpe dem lidt på vej ved at klippe deres kløer med jævne mellemrum. Tjek altid om kløerne er for lange. Du kan ofte høre, hvis de begynder at hænge i tæpper og puder osv. Neglene kan nemlig gro ind i huden i poterne, hvis de ikke bliver holdt nede. Specielt indekatte har ofte brug for lidt hjælp til negleklipningen. Her i huset har vi et ”neglekort” hos dyrlægen til Misser. Jeg bryder mig ikke om selv at klippe hendes negle, da jeg er så bange for at gøre hende ondt. Så 1 x hvert kvartal får hun en manicure omgang hos vores dyrlæge. Forkælede basse. Hav et særligt fokus på bjørnekloen, da den ikke slibes til på samme måde, når katten kradset i kattetræet. Derfor kan den nogle gange have særligt behov for en klipning for ikke at gro fast i poten, som er smertefuldt for din kat. Husk også at du ikke skal klippe din kats negle for at slippe for at den skal kradse i din sofa. I den øjeblik du klipper den negle, vil den øjeblikkeligt starte med selv at forsøge at slibe dem skarpe igen. Årsagen til en evt. klipning skal altså udelukkende være for at sikre, at kattens kløer ikke bliver for lange og dermed gør skade på kattens poter.

 Hvad skal jeg så vælge?

En investering i et kattetræ er selvsagt en nødvendighed, hvis du vil give din kat de optimale betingelser og samtidig beholde dine møbler i god stand. Men faktisk – ja jeg er ked af at sige det – så kan ét kradsetræ ikke gøre det. Optimalt set bør du placere en kradsemulighed i hvert rum. En kradsemulighed behøver ikke være et stort dyrt kradsetræ. Vælg 1-2 store gode og stabile kradsetræer/møbler, som din kat kan kradse på men samtidig også få strukket sin ryg godt på. Det har den godt af. Du oplever måske nogle gange, at den nærmest hænger sig i forpoterne og bare lader ryggen falde sammen, så den strækker sig helt ud. Lad den endelig gøre det og derfor er det nødvendigt med 1-2 af de lidt større kradsetræer i god kvalitet. Anbring så evt. små bølgepap aktivitetsbrætter eller kradsebrætter i de øvrige rum. Der skal bare være noget, som er kattens eget territorium, som den må kradse på.

Den optimale placering af kradsemøblet er ved indgangen/udgangen til hvert rum. Hvorfor? Fordi katten vil afsætte sit eget duftspor igen, så snart der kommer til at dufte af noget ukendt. Det kan være gæster, der har været på besøg eller dufte udefra, hvis vinduet har stået åbent (med net for selvfølgelig!) eller lign. Kattens utrolige lugtesans (200 millioner duftcensorer i næseborene) vil med det samme kunne spore det fremmede, og vil forsøge at ”vinde rummet tilbage” ved at kradse på sit møbel og dermed få sin egen duft til at dominere igen. Den skaber dermed tryghed for sig selv igen.

Vælg skånsomme materieraler

Kradsemøbler af kraftigt bølgepap og slidstærkt filt er de mest skånsomme materialer for kattekløer. Bliver kradsebrætter og -træer af bølgepap ikke ødelagt? Det spørgsmål får jeg af og til. Jo det gør de. Det gør dem af sisal-reb også. Det gør de allesammen med tiden. Og efter min mening er det godt, for så er det tegn på, at din kat har glæde af det, du har givet den. Der er da ikke noget mere træls end at investere i noget, den ikke gider bruge. Så lad den kradse løs og give den gas. Og udskift så når det trænger. Men ofte er det mest en smagssag om hvorvidt, at vi som katteejer synes, at det er blevet grimt at have stående. Katten skal nok finde et lille hjørne at kradse på, selvom det er godt brugt. Så hvornår det skal udskiftes, afgør du selv.

Held og lykke og tak fordi du læste med.

Hilsen Gitte & Misser

 

back