af Gitte - d. 06-12-2023 09:59

Og hvad er foderaktivering egentlig?

Det er virkelig en god aktivitet for både dig og din kat. Mange ved måske ikke rigtig, hvad det egentlig er - derfor vil jeg her dele en ny viden om emnet, jeg lige har fået.

Jeg deltog forleden aften i et spændende webinar om foderaktivering for katte. Webinaret blev gennemført af Aut. veterinærsygeplejeske Yvonne Thomsen, der har arbejdet med katteadfærd i mere end 23 år, og er en af de få, der har taget en toårig international efteruddannelse i katteadfærd (ISFM Advanced Certificate In Feline Behavior) i London. Hun arbejder i dag som katteadfærdsrådgiver hos Agria Vet Guide.

Jeg vil gerne dele nogle af de guldkorn, som Yvonne kom med, da foderaktivering virkelig har mange fordele for din kat (og dig).

Allerførst skal vi lige have klarlagt, hvad foderaktivering er.

Foderaktivering betyder kort fortalt, at du giver din kat mad på en anden måde end fra den klassiske madskål, de fleste af os bruger. Den anden måde betyder, at bassen selv kommer til at arbejde lidt for føden i stedet for at få det hele serveret foran sig.

Der findes mange aktiveringssager på markedet, så man har mulighed for at vælge den eller dem, der passer i sværhedsgrad og behov til ens egen kat. Mange kender måske disse aktiveringsting som noget, der mest bruges til snacks, men de er mindst lige så gode til mad. Ofte tørkost, men nogle er også velegnet til vådkost. Ved at bruge tørkost fremfor snacks minimerer du selvsagt risikoen for overvægt, som mange katte kæmper lidt med. Vi vil jo så gerne gøre noget godt for vores elskede basser, at de nogle gange får liiiiige lovlig mange godbidder, bare for hyggens skyld.

Vi kommer ind på lidt gode slankeråd senere.

Når du foderaktiverer din kat så stimulerer du den både fysisk og mentalt, som dyrevelfærdsloven rent faktisk siger, at vi som ansvarlige katteejere skal. Det er mange ikke helt klar over.

Nå men først lidt om kattens spiseadfærd, så vi ved, hvorfor den gør, som den gør, når den indtager sin føde.

Kattes spiseadfærd ligger lagt fra hundens. Typisk spiser en hund alt hvad der er i madskålen til den er tom. Rub og stub. Det gør katte ikke. De går til og fra madskålen mange gange i døgnet. Op til 15-16 gange. Så hvis din kat snupper en enkelt mundfuld af den nyindkøbte mad, og går sin vej igen, så betyder det ikke, at den ikke kan lide maden. Sådan spiser den bare. Det samme gælder for aktiveringslegetøjet. Hvis den bare fanger én foderpille, og går igen, så bare vent, den skal nok komme tilbage og fortsætte jagten senere.

For katte er dét at spise ikke en social aktivitet. Den spiser helst alene, så hvis du sidder og venter spændt på, hvad den siger til det nye aktivitetslegetøj, så kan det være, at du bliver skuffet. Den gider ikke have selskab, når den spiser. Hverken af dig eller andre katte i hjemmet. Så har du flere katte, så husk at have god afstand mellem aktiveringssagerne og/eller madskålene.  Sådan at de har hver deres territorium og mad.

Og så lidt fakta om kattens jagtadfærd. For bassen jager jo gerne efter sin føde fra naturens side.

Katte jager alene. De lister rundt, ser, lytter og dufter. Ligger på lur og observerer byttet for så at snige sig ind på det. Og haps, fange det. Lege med det og dræbe det. Og så spise det. Denne naturlige adfærd minder om det, katten opnår, når du foderaktiverer den. Det eneste der ikke sker i processen er, at der ikke er noget at dræbe, men resten minder meget om den naturlige fremgangsmåde.

Der er mange fysiske fordele for katten ved foderaktivering. Det giver motion. Det træner dens finmotorik. Det forebygger overvægt. Det kan behandle allerede opstået overvægt. Den får hurtigere og bedre mæthedsfornemmelse med mindre mad pga. flere små måltider. Og så forhindrer det overspisning og som følge heraf efterfølgende opkast.

Der er også nogle adfærdsmæssige fordele. Det stimulerer nemlig alle din kats sanser. Det tilfredsstiller til dels dens naturlige jagtinstinkter. Så forebygger det kedsomhed (som kan få den til at kravle i gardinerne eller grave i potteplanterne). Det gør hjemmet sjovere og mere udfordrende for katten, hvilket kan forhindre understimulering. Det er en god og nem måde at holde din kat aktiv på. Og en sund og aktiv kat er en glad kat. Det kan være en rigtig god måde at aflede evt. nervøsitet til fx. den forestående jul med mange gæster. For slet ikke at tale om det larmende nytår, der venter lige om hjørnet.

Er der så nogle fordele ved det for dig som katteejer, spørger du måske? Ja det er der da. Du oplever, at din kat trives. Det styrker båndet mellem dig og din kat, fordi den synes, at det er helt vildt sjovt, at du finder på forskellige udfordringer til den, som den skal løse. Og du bliver stolt, når du ser, hvor klog din kat i virkeligheden er.

Men hvad så med ulemperne, er der slet ikke nogle af dem? Ikke mange, men du kan risikere, at din kat bliver så begejstret for at løse forskellige opgaver, at den begynder at lære sig selv at åbne køkkenlåger eller andet...Og hvis den ikke må det, så må du få sat en børnesikring på :-)

Sæt bassen på verdens nemmeste slankekur, uden at du er verdens ondeste katteejer. Ved at lade din kat arbejde for sin mad gennem aktivering, så kan du forebygge og behandle overvægt. Din kat vil automatisk spise mindre måltider ad gangen, hvilket vil øge dens mæthedsfornemmelse, så den alt i alt spiser mindre. Den vil ligeledes formentlig også komme til at bevæge sig lidt mere end normalt, når den ”skal på jagt” efter sin mad i nogle af de aktiveringssager, du har stillet rundt omkring i hjemmet. Du kan med fordel placere aktiveringstingene lidt udfordrende steder, som bassen også skal gøre sig umage for at finde eller nå frem til. På den måde skal den brænde lidt mere energi af end blot at vralte hen til madskålen. 

Sådan kommer du godt i gang med foderaktivering:

Stil madskålen helt væk. Ups ja – det skrev jeg! Prøv det.

Og til at starte med kan du placere den nye aktiveringsting, der hvor madskålen plejer at stå. Husk at det sagtens kan være, at din kat kun snupper en enkelt mundfuld for så at komme tilbage efter mere i løbet af natten fx. Vær opmærksom på at vælge en nem udfordring i starten. Det kan være en rulle med lidt større huller i end andre. Det kan være et aktivitetsbræt, hvor du fjerner forhindringerne i starten osv. Det er klart, at hvis din kat slet ikke fanger idéen med foderaktiveringssagerne, så skal du finde madskålen frem igen, og prøve med en ting, der er nemmere. Disse forskellige foderaktiveringsting fås nemlig i flere sværhedsgrader, så start med en nem udgave. Det vil gøre din kat pavestolt, når den finder ud af at løse den første opgave, og den næste, og den næste... Og i takt med det kan du øge sværhedsgraden. Og den vil blive stimuleret til at ville løse flere sjove opgaver. Brug forøvrigt også små madkroketter – de er nemmere at få ud eller op af hullerne. Hos os viser vi billeder af selve kroketten under hver typer tørkost. På den måde kan du vurdere størrelsen meget nemt og hurtigt.

Hvad er en foderaktiveringsting og hvilke er bedst? Der findes flere typer. Dem du kan købe dig til, og dem du selv kan lave. Først skal vi lige omkring materialevalget. For langt de fleste foderaktiveringsting er lavet af fødevaregodkendt plast. Jeps - jeg ville også ønske, at det var noget andet, men når det så er sagt, så giver det mening. For plast går ikke i stykker som keramik kan gøre, når katten skubber til boldene eller triller rullen henover gulvet. Og plast kan rengøres, og det er jo en fordel, når det er noget, som vi vil putte mad i. Og husk så forøvrigt at langt flere katte får allergi af fødevarer som laks eller kylling end af plast. Jeg hører nemlig af og til "min kat kan ikke tåle plast". Og det kan sagtens være, men langt de fleste har ingen problemer med plast. Vi kan dog som gode katteejere vælge plast af god kvalitet.

Bolde eller rør med huller i, så tørkosten kan falde ud af hullerne, når den triller hen ad gulvet, og katten dasker til den. Nogle er så smarte, at hullerne kan indstilles til være være mindre eller større alt efter, hvordan sværhedsgraden skal være.

Aktivitetsplader med kugler fx. De fleste findes med rør og huller samt løse kugler. Kuglerne kan katten vippe af med poten, når den har snuset sig frem til i hvilke huller maden gemmer sig. Eller den kan grave lidt mad op fra et af hullerne med poten.

Snusemåtter. Katte snuser sig frem til sit bytte. Det vil den også gøre, hvis du har gemt tørkost i en snusemåtte. Den bruger ofte poten til at få fisket maden ud af måtten, hvorimod en hund ville stikke hele snuden ned i måtten, indtil den havde fanget ”byttet.

Slikkemåtter eller Lickmats. De er geniale til vådkost. Smør vådkost ud over måtten og lad katten slikke vådkosten i sig. Selvom det ikke virker at meget, så forhindrer det katten i at forsluge sig. Slikkemåtterne fås i forskellige udgaver og former.

Og så findes der de helt svære hjernevridere, men det er først en god ide, når din kat virkelig er blevet en sand mester til at løse alle de andre ting.

Hjemmetlavede ting kan også være sjove. Enkle ting som fx. et paprør fra en tom køkkenrulle eller lign. Det kan sagtens bruges til en start, hvor din kat skal øve sig. Også disse hjemmelavede ting kan du gøre svære og svære. Husk dog altid på at sikkerhenden kommer først. Ingen huller som poterne kan sidde fast i. Ingen skarpe kanter, som bassen kan rive sig på osv. Og hvis den ynder at spise pap, så drop den idé.

Her bør du placere kattens aktivitetsting. Sådan helt generelt – og som altid – så skal mad, vand og kattebakke holdes HELT adskilt. Ingen katte har lyst til at spise sin mad på ”toilettet”, ligesom vi heller ikke har. Og fra naturens side bryder katte sig ikke om, at deres friske vand er tæt på maden (ej heller kattebakken selvsagt) da de frygter at vandet kan være forurenet af madrester. Sådan er deres instinkt. Så hold tingene adskilt. Altid.

Stil aktiveringstingene væk fra væggen. Katte kan godt lide at kunne gå rundt om deres mad (gælder også den almindelige madskål og vandfontæne), og sidde med ryggen mod væggen. Det giver den tryghed. Det samme gælder vedr. døre, kattelemme og vinduer. Væk fra dem med aktiveringssagerne. Det giver bassen den fornødne tryghed, så du og din kat opnår større succes med aktivitetssagerne.

Følgende tommelfingerregel kan du altid bruge:

Til nybegynderen: Prøv at stille den nye aktiveringsting, hvor madskålen stod.

Til den øvede: Placer aktiveringsting rundt om i hjemmet, hvor katten nemt kan finde dem.

Til den garvede: Gem aktiveringstingene rundt om i hjemmet, så katten skal bruge energi på at finde maden. Det kan være oppe i højderne, det kan være bag en dør osv.

Til seniorkatten: Stil aktivitetstingen let tilgængeligt og gerne på en lille forhøjning, hvis bassen har fået gigt med alderen. Den har stadig godt at af blive aktiveret, men det skal selvfølgelig være mere skånsomt. Vælg en stillestående aktivitetsting fremfor en, der kan trille.

Til tyksakken: Her skal bassen arbejde lidt for sagen, så ryk rundt på aktiveringstingene, så den skal rundt på opdagelse i hjemmet for at finde sin mad.

Hvad hvis katten ikke fanger ideén? Forsøg aldrig at tvinge katten til noget. Ta’ ikke dens pote for at  ”vise” hvordan den skal gøre. Katte hader tvang! (det gør vi andre også). Og lad selvfølgelig aldrig katten faste mere end max et døgn. Så find madskålen frem igen, hvis bassen ikke har luret fidusen med den nye aktiveringsting. Dit ambitionsniveau har nok været for højt, så du har fået valgt en for svær opgave til din kat på nuværende tidspunkt. Prøv at gøre opgaven lettere ved at putte mere mad i rullen, gøre hullerne større, hvis du kan, bruge mindre kroketter der lettere falder ud, fjerne kuglerne på toppen så maden bliver mere synlig, eller helt droppe aktivitetstingen til en start og læg løse kroketter bag en dør, under hjørnet af et tæppe osv. osv. Så skal det nok komme. Lad den selv arbejde med den nye lettere opgave igen. Den vil blive virkelig glad, når den gennemskuer din udfordring.

Rigtig god fornøjelse med foderaktiveringen. Jeg håber, at det bliver en kæmpe succes for både dig og din elskede kat. Herhjemme bruger vi begge dele. Altså både foderaktivering med udfordringer, som Misser elsker at udtænke (og hun er blevet en rigtig stjerne til det) men hun får også sin mad i en "helt almindelig" madskål. Vi skifter lidt, så variationen er størst. Det fungerer fint hos os, så jeg håber, at du vil prøve dig frem og se, hvad din basse trives med. Men husk endelig, at du ikke skal give op. Tålmodighed er kodeordet for alt, når det gælder om at træne nye rutiner med vores katte. 

For at gøre det lidt lettere for dig, så har jeg samlet alle de ting, som jeg kalder "aktivitetsting" her

Hilsen Gitte & Misser

back