af Gitte - d. 05-10-2023 11:45

Værd at vide om hårboller hos katten.

Jeg får mange spørgsmål for tiden om hårboller og ikke mindst bekymrede katteejere, der gerne vil have råd om, hvordan de kan håndteres og evt. elimineres. Jeg vil prøve at komme ind på både myter, fakta og gode råd i dette blogindlæg. Så læs med her.

Hårboller, også kendt som trichobezoarer, er slugte hår, der ophobes i kattens mave. De dannes som et resultat af kattens naturlige groomingadfærd, hvor den slikker sin pels for at fjerne løse hår og holde sig ren. Her er en beskrivelse af, hvordan hårboller dannes, og hvad der sker med dem:

Grooming:

Katte er kendt for deres omhyggelige groomingrutine, hvor de bruger tungen til at slikke deres pels. Tungen er ru (har små modhager) så når de slikker sig, indtager de små mængder løse hår fra pelsen. De kan ikke spytte hårene ud grundet den ru tunge.

Hårindtagelse:

De indtagede hår passerer normalt gennem kattens fordøjelsessystem uden problemer. Men nogle gange kan hårene forblive i maven i stedet for at blive elimineret sammen med afføringen.

Hårbolle dannelse:

Når der er tilstrækkeligt mange hår samlet i maven, kan de danne en klump eller en kugle, der kaldes en hårbolle. Denne klump kan gradvist vokse i størrelse, da flere hår tilføjes til den i takt med at katten groomer sig igen og igen.

Symptomer:

Hårboller kan forårsage forskellige symptomer hos katte. Disse symptomer kan omfatte gentagne opkastninger, forsøg på at hoste hårbollen op, nedsat appetit, træthed og i sjældne tilfælde forstoppelse eller tarmobstruktion.

Eliminering:

Hårboller elimineres normalt ved opkastning. Når hårbollen når en vis størrelse, irriterer den kattens mave eller spiserør, hvilket udløser opkastningsrefleksen. Katten hoster hårbollen op for at fjerne den fra maven.

For at hjælpe med at forebygge hårbolleproblemer kan du som katteejer tage følgende forholdsregler:

Regelmæssig børstning:

Hyppig børstning af din kat fjerner løse hår fra pelsen, hvilket reducerer mængden af hår, der indtages under grooming. Børstning kan desuden være en behagelig tid sammen med katten, som knytter endnu stærkere bånd til dig som ejer. En velplejet pels er også en blank og glat pels, hvilket får hårene til at glide nemmere igennem systemet uden at sætte sig fast og blive til hårboller.

Vælg kattemad med fibre:

Kattemad med en passende mængde fibre kan hjælpe med at fremme passagen af hår gennem fordøjelsessystemet og reducere risikoen for hårbolledannelse.

Hårbollebehandlinger:

Der er kommercielle hårbollebehandlinger til rådighed, som ofte indeholder ingredienser, der hjælper med at smøre tarmene og lette passage af hårboller. Eksempelvis er kattemalt et populært produkt hos mange katteejere. Kattemalten fås i forskellige varianter, og hvilken du bør vælge vil primært afhænge af din kats præferencer for smag. Malten blandes let i en portion kattemad morgen eller aften. Også de funktionelle godbidder med anti-hairball effekt er vældig populære og ret så effektive. Det er nemt og mange katte elsker dem. Vi foretrækker selv varianten fra Brit Care, som Misser simpelthen elsker!

Konsultation hos dyrlægen:

Hvis din kat har gentagne hårbolleproblemer eller alvorlige symptomer, skal du konsultere din dyrlæge for rådgivning og behandling. Dyrlægen kan anbefale medicin eller yderligere diætændringer for at hjælpe med at kontrollere hårbolleproblemerne.

Lad os vende 3 klassiske myter og fakta om hårboller her:

Myte 1: Hårboller er farlige for katte.

Fakta: Hårboller er normalt ikke farlige for de fleste katte. De dannes som et resultat af den naturlige groomingadfærd, og de fleste katte er i stand til at hoste hårbollerne op og eliminere dem ved opkastning uden alvorlige problemer. Dog kan gentagne og langvarige problemer med hårboller indikere, at der er behov for ændringer i katteplejen eller diæten.

Myte 2: Alle katte udvikler hårboller.

Fakta: Ikke alle katte udvikler hårboller. Nogle katte er mere tilbøjelige til at danne hårboller end andre. Langhårede racer og katte, der er meget omhyggelige groomers eller har tendens til at slikke deres pels oftere, kan have en øget risiko for hårbolleproblemer. Der er også individuel variation, hvor nogle katte simpelthen er mere tilbøjelige til at danne hårboller end andre.

Myte 3: Hårboller kan forårsage tarmobstruktion.

Fakta: Hårboller kan i sjældne tilfælde føre til tarmobstruktion, men det er usædvanligt. Normalt er hårboller små nok til at passere gennem kattens fordøjelsessystem og elimineres ved opkastning. Imidlertid, hvis en hårbolle er meget stor eller bliver fanget i tarmen, kan det forårsage en obstruktion, hvilket er en nødsituation, der kræver øjeblikkelig dyrlægehjælp. Dette er dog sjældent, og de fleste hårboller forårsager ikke alvorlige komplikationer.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at selvom hårboller normalt ikke udgør en alvorlig sundhedsrisiko, kan gentagne problemer med hårboller indikere behovet for ændringer i katteplejen, såsom oftere børstning og/eller diætændringer. Hvis din kat har vedvarende eller alvorlige hårbolleproblemer eller viser andre tegn på sygdom, bør du kontakte din dyrlæge for rådgivning og passende pleje.

Et af de spørgsmål der oftest også går igen er, hvor ofte en kat "normalt" har hårboller...Svaret er ikke helt så enkelt. For frekvensen hvormed en sund kat udvikler hårboller kan variere betydeligt fra kat til kat, og afhænger af flere faktorer, herunder kattens pelslængde, groomingadfærd, og hvordan du håndterer din kats pelspleje. 

Generelt kan man sige, at det er normalt for katte at opleve sporadiske hårboller fra tid til anden. En sund kat vil normalt kunne hoste en hårbolle op og eliminere den uden problemer. Dette kan ske med ugers eller måneders mellemrum. Nogle gange oftere. Så længe katten selv formår at hoste den op, er der ingen bekymring. Husk også at langt de fleste løse hår, der lander i maven pølses ud i kattebakken uden at du nødvendigvis opdager det.

Jeg håber, at det kastede lidt lys over det lidt besynderlige fænomen som hårboller jo egentlig er. Ellers sidder jeg altid klar til at hjælpe dig og svare på evt. spørgsmål.

Hilsen Gitte & Misser

 

back