af Gitte - d. 13-10-2023 14:58

Både catnip/katteurt og baldrian er yndede planter brugt i kattelegetøj, og med god grund. Men hvad er egentlig forskellen? Det vil jeg kort forklare her.

 

Selvom både katteurt (catnip) og baldrian er planter, der kan påvirke katte på en måde, der får dem til at reagere entusiastisk, er der nogle forskelle mellem de to.

Katteurt (Catnip):

Katteurt er en urt i mynte-familien og er også kendt som "nip." Deraf også det engelske navn catnip.

Den aktive ingrediens i katteurt hedder nepetalactone, og den findes i blade, stængler og frø af planten.

Nepetalactone har en opkvikkende effekt på mange katte og kan få dem til at reagere med begejstring, som f.eks. at gnide sig op ad katteurtens blade, slikke det eller rulle rundt i det.

Virkningen er normalt kortvarig, og de fleste katte kan kun reagere på katteurt i korte perioder, da de kan blive immune over tid. Men oftest vender de tilbage til legetøjet med katteurt i efter lidt tid. Så bliv ikke fortvivlet, hvis din kat går fra det nyindkøbte kattelegetøj med catnip i efter 5 minutter. Den skal nok vende tilbage til endnu mere leg senere.

Baldrian:

Baldrian er en anden plante, der kan påvirke nogle katte positivt.

Den aktive ingrediens i baldrian, der får nogle katte til at reagere, er valeriansyre.

Baldrian findes ofte som en tørret rod, og er kendt for at fremkalde glæde, afslapning og legeadfærd hos nogle katte. Derfor er der også mange dyrlæger, der anbefaler, at spraye med lidt baldrian i transporttasken, hvis bassen ikke bryder sig om turen til dyrlægen. Det er ofte også baldrian, der bruges i produkter, som kan berolige katten fx til nytår osv. Baldrian fås som spray og som legetøj fx. en sparke-rulle eller en baldrian pude.

Baldrian kan påvirke katte i længere tid end katteurt, og dens effekt varierer fra kat til kat, som med det meste andet.

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle katte reagerer på katteurt eller baldrian, og reaktionen kan variere fra kat til kat. Nogle katte kan være helt ligeglade med begge planter. Det er en god idé at prøve begge og se, hvordan din kat reagerer, hvis du vil give dem noget sjovt at lege med.

Begge planter er 100% naturlige. Alle 3 billeder her på siden er af baldrian planten, dens rødder og i tørret form.

Håber du blev klogere på de 2 populære planter.

Hilsen Gitte & Misser

 

back