af Gitte - d. 21-08-2022 19:11

Tips til at få din kat til at spise:

Min kat vil ikke spise sin mad. Min kat vil ikke have tørkost. Min kat vil ikke have vådkost. Det er nogle af de kommentarer, jeg hører i ny og næ.

Altid tjek hos dyrlægen

Og som det allerførste, for at slå det helt fast fra starten, så skal du få din kat tjekket hos din foretrukne dyrlæge, hvis den pludselig ikke vil spise. Altid! Den kan være blevet syg uden, at du oplever sygdomstegnene. Den kan sagtens have begyndende tandproblemer, som bør opdages hurtigst muligt for at spare den for mange smerter, og dig for mange dyrlægeregninger. Den kan også bøvle med mavesmerter. Men der kan sagtens findes andre grunde end helbredsmæssige årsager, hvis bassen pluselig ikke vil spise det ene eller andet eller i det hele taget.

Afstand og lugtesans

Vidste du fx. at du altid skal stille mad- og vandskåle/vandfontæne med afstand til hinanden? Minimum 1 meter og gerne mere. Hvorfor? Fordi katte har en ualmindelig god lugtesans, og at dens instinkt fra den var vildkat, fortæller den, at vand tæt på mad kan være forurenet. Det betyder, at den ikke vil drikke vandet af frygt for at blive syg. Men hvis den ikke vil spise, så kan det også skyldes noget så simpelt, som at du har valgt en ”forkert” madskål, den ikke bryder sig om. Madskåle til katte skal helst være flade eller ovale, så kanten ikke rammer dens knurhår. Det kan den nemlig ikke lide, da de er ultra følsomme. Det kan også være, at den ikke kan lide lugten af madskålen (fx. det plast, stål, keramik eller andet, der er brugt), og her er vi tilbage til den stærke lugtesans. Men faktisk kan den også finde på at demonstrere, hvis du pludselig skifter det opvaskemiddel, som du renser madskålen med. Lugten kan bare være anderledes, for stærk, eller en lugt som den bare ikke kan lide. Så lader den ganske enkelt være med at spise, indtil du ”retter op på det”. Det kan være viskestykket, du tørrer madskålen med, som har en lugt, den ikke kan lide. Ja der skal faktisk ikke så meget til, før den kan finde på at reagere. Min anbefaling er altid at vaske madskålen i lunkent vand uden sæbe og tørre den af i et helt rent viskestykke eller køkkenrulle.

Placér mandskålen et roligt sted. Katte kan godt li' ro omkring sig, når maden skal indtages. Ofte stiller vi skålen i køkkenet, og måske endda giver bassen mad, mens vi selv går og laver mad til os selv. Prøv at flytte skålen til et mere afsides sted. 

Tålmodighed og lidt lokkemad kan ændre en vane

Hvis det drejer sig om, at den enten ikke vil spise tørkost eller vådkost, så har det ikke nødvendigvis noget med lugten eller placeringen af skålen at gøre. Så er det vane. Eller hvis den pludselig ikke vil spise tørkost, så kan det selvfølgelig også skyldes problemer med tænderne. Din kat har godt af både våd- og tørkost, så prøv at være vedholden og giv den begge dele, indtil den overgiver sig. Det gjorde Misser her i huset. Hun spiste helst kun vådkost, hvis det stod til hende, da vi fik hende. Men med stor tålmodighed, lidt ”Truly” på toppen af tørkosten og en beslutsomhed, der ikke gav efter for hendes tiggen efter vådkost, så er vi nået dertil, at hendes kost i dag består af en god og hensigtsmæssig blanding. Tørkosten er bl.a. godt at give for at bassen selv kan rense tænderne lidt (det anbefales stadig at børste tænder på katten eller i det mindste at tilføje ”Stop Plaque" pulver eller et af de øvrige tandplejeprodukter, der findes på markedet), og vådkosten sikrer, at den får mere væske. Det kan dog selvfølgelig ikke gøre det ud for den mængde frisk vand, den også skal drikke dagligt, men det hjælper lidt på det. Når det alligevel også her kan handle om den stærke lugtesans, så kan det faktisk også være årsagen til at katten pludselig ikke vil have enten det ene eller andet. Det som bassen plejer at kunne lide, kan den måske pludselig ikke lide lugten af mere. Så prøv at skifte lidt mellem flere forskellige varianter. Ja jeg ved, at det kan være lidt dyrt at skulle prøve lidt af hvert, før det rette findes, men der er inge vej udenom. 

Prøv at indføre faste spisetider. Det hjælper faktisk nogle gange på, at katten accepterer mad-rutinen.

Helt no-go!

En anden ting er, at madskålen og vandskålen/vandfontænen absolut ikke må stå i nærheden af kattebakken. Det er helt no-go, og her er vi tilbage til kattens lugtesans og sirlige renlighed. Mad og toiletbesøg hamonerer bare ikke. Vi ville jo nok heller ikke selv nyde at indtage aftensmaden på kummen.

Uanset om din kat spiser lystigt, selvom du har skålene stående ved siden af hinanden eller ved kattebakken, så synes jeg, at du skal ændre placeringen. Måske demonstrerer din kat ikke, men den vil helt klart bryde sig mere om, at få maden serveret under mere appetitlige forhold.

Sidst men ikke mindst vil jeg selvfølgelig også lige nævne, at din kat kan have smagsvarianter af hhv. tørkost eller vådkost den kan lide og ikke kan lide. Ligesom med os mennesker, så er det måske ikke alle, der kan lide laks, men elsker kylling eller omvendt. Så det er bare om at pejle sig ind på bassens livretter, og så væbne dig med tålmodighed, så skal den nok ende med at elske både tør- og vådkosten. Du kan evt. også prøve at blødgøre din kats tørkost med lidt lunkent vand, eller sætte vådkosten kortvarigt i mikroovnen. Ved disse processer frigives lidt dufte, som måske kan få din kat til at finde det interessant.

Held og lykke med at få din lille ven til at spise løs af både det lækre saftige vådkost samt det knasende hyggelige tørkost. So maltid sidder jeg klar til at hjælpe dig yderligere, hvis du har brug for det. Tøv ikke med at kontakte mig.

Kærlig hilsen Gitte

back