af Gitte - d. 10-10-2023 16:10

Du har måske hørt om begrebet seniorkat før. Selvom der er meget stor forskel på, hvornår katte begynder at udvise tegn på seniorlivet, så vil jeg her komme ind på lidt fakta omkring, hvad der sker, hvornår og hvad du kan gøre for at imødekomme de ændrede betingelser for kattens trivsel.

Hvornår betragter man en kat som en senior kat?

Betegnelsen "senior kat" kan variere lidt afhængigt af hvilken dyrlæge eller ekspert du spørger, men generelt betragtes katte som seniorer, når de når en alder af 7 år og derover. Men det er vigtigt at bemærke, at aldring hos katte kan variere afhængigt af racen og individuelle genetiske faktorer samt hvordan du i hverdagen plejer din kat.

Det betyder faktisk også, at Misser her i huset snart rammer seniorlivet. Hun er pt. 6½ år og stadig super aktiv og udviser absolut ingen tegn på begrænsninger. Men det kan hurtigt komme.

At definere en kat som senior kan være nyttigt, da det betyder, at ejere og dyrlæger dermed har en fælles forståelse og sprog for kattens sundhed og trivsel og de ændringer, der måske skal foretages på baggrund heraf. På dette tidspunkt kan katte udvikle aldersrelaterede sundhedsproblemer, såsom nedsat mobilitet, tandproblemer, nyreproblemer og ledproblemer som arthritis. Regelmæssige sundhedstjek og tilpasset pleje kan hjælpe med at forlænge en senior kats liv og forbedre dens livskvalitet. Det er egentlig ikke så underligt. Det gælder vel tilsvarende hos os mennesker, at flere "skavanker" kan støde til jo ældre, vi bliver.

Selvom en kat betragtes som senior, betyder det ikke nødvendigvis, at den er "gamle" eller vil opleve betydelig sundhedsmæssig forringelse. Mange senior katte nyder fortsat et godt helbred og kan leve i mange år fremover med god, omhyggelig og passende pleje og opmærksomhed fra deres ejere. Det er vigtigt at fortsætte med regelmæssige dyrlægebesøg og overvåge kattens velbefindende tæt for at sikre, at eventuelle aldersrelaterede sundhedsproblemer opdages og behandles tidligt.

Herunder kommer nogle gode råd til, hvad du særligt skal være opmærksom på, hvis din kat nærmer sig seniorlivet:

Regelmæssige besøg hos dyrlægen:

Fortsæt med regelmæssige dyrlægebesøg mindst en gang om året eller oftere, hvis din kat har specifikke sundhedsproblemer. Sundhedstjek og blodprøver kan hjælpe med at opdage og behandle eventuelle sundhedsproblemer tidligt.

Kost og ernæring:

 Vælg altid naturligt kvalitetsmad til din kat uanset alder. En investering i god nærende kost gennem hele dens liv belønnes ofte med et sundere liv længere end for katte, der får blillgt kattemad uden de nødvendige mineraler og vitaminer. Katte skal have godt med protein, men hav fokus på, at din kat nu måske har behov for de lettere proteiner, der findes i kylling og fisk.

Vægtkontrol:

Overvåg din kats vægt nøje, da overvægt kan være skadelig for senior katte. Hvis din kat tager på i vægt, skal du justere dens kost og øge aktiviteten i hverdagen gennem leg.

Hydrering:

Sørg for, at din kat har adgang til frisk vand hele tiden. Nogle ældre katte kan have nedsat tørst, så overvåg dens vandindtag nøje. Vi anbefaler ALTID at investere i en vandfontæne, da det får de fleste katte til at drikke mere af det livsvigtige friske vand. Hvis din kat ikke drikke nok vand, kan det skade nyrene, urinvejene og tænderne. Så...vand, vand, vand.

Tandpleje:

Tandproblemer er almindelige hos ældre katte. Børst eller rengør dens tænder dagligt, og hvis du ikke kan børste bassens tænder, så brug nogle af de andre specielle tandplejeprodukter, der findes. Du finder vores samlede kategori for tandpleje lige her.

Ledpleje:

Ældre katte kan udvikle ledproblemer som arthritis. Overvej at bruge kosttilskud for at lindre smerter og øge dens mobilitet. Forhør dig hos din foretrukne dyrlæge eller prøv dette.

Mental stimulation:

Giv din senior kat mental stimulation ved at lege med den hver dag og prøv gerne noget aktivitetslegetøj. Dette hjælper med at holde dens sind skarpt og bekæmpe kedsomhed.

Komfortable sovepladser:

Sørg for, at din kat har nogle behagelige senge, kurve eller huler alt efter, hvad bassen foretrækker. Det er meget forskelligt fra kat til kat.

Opvarmning og komfort: 

I tråd med ovenstående punkt, så sørg også for at holde kattens omgivelser dejlig varme og komfortable, især om vinteren. Ældre katte kan have sværere ved at regulere deres egen kropstemperatur.

Sociale interaktioner:

Tilbring tid med din kat og giv den masser af kærlighed og opmærksomhed. Det er jo helt unødvendligt at nævne men jeg gør det alligevel. Senior katte nyder stadig selskab og kærlighed fra deres ejere.

Husk, at hver kat er unik, og behovene kan variere. Det er vigtigt at lytte til din kats kropssprog og adfærd og tilpasse plejen og opmærksomheden i overensstemmelse hermed. Ved at tage sig godt af din ældre kat kan du hjælpe den med at nyde en sund og komfortabel alderdom.

Hvornår skal man passe på at ens senior kat ikke hopper for højt op og ned af hensyn til svækkede led og muskler?

Som katte bliver ældre, kan deres led og muskler blive svagere, og de kan udvikle ledproblemer som arthritis. Dette kan gøre det sværere for dem at hoppe op og ned fra højder, de måske tidligere har haft ingen problemer med. Her er nogle overvejelser og anbefalinger for at hjælpe senior katte med at undgå at hoppe for højt:

Overvåg dens adfærd: Hold øje med din senior kats adfærd og fysiske formåen. Hvis du bemærker, at hun begynder at have svært ved at hoppe op eller ned fra møbler eller senge, kan det være tid til at træffe foranstaltninger for at hjælpe den.

Gør dens omgivelser mere tilgængelige: Placer kattens mad- og vandskåle, kattebakke og foretrukne hvilesteder på steder, der er let tilgængelige uden behov for at hoppe op eller ned. Dette kan reducere dens behov for at udføre disse anstrengende bevægelser.

Brug trapper eller ramper: Installer trapper eller ramper, der fører op til dens foretrukne høje områder, så den kan komme op og ned med mindre anstrengelse. Der er specielle kattevenlige trapper og ramper tilgængelige i handelen. Vi har dem ikke i fast sortiment, men kan skaffe dem, hvis du måtte have behovet for en sådan.

Skab en komfortabel soveplads: Sørg for, at dens soveplads er let tilgængelig og behagelig. En lav seng eller en kattehule med en lav indgang kan være en god idé.

Brug skridsikre overflader: For at forhindre, at din kat glider, når den hopper op eller ned, kan du placere skridsikre tæpper eller måtter der hvor den går mest eller ved siden af ​​møblerne.

Tilføj kosttilskud: Overvej at give din senior kat kosttilskud, der kan hjælpe med at lindre ledproblemer som glucosamin og kondroitin. 

Konsulter din dyrlæge: Hvis din senior kat viser tegn på smerte eller bevægelsesproblemer, skal du straks konsultere din dyrlæge. Dyrlægen kan evaluere dens tilstand og anbefale passende behandlinger eller smertestillende medicin, hvis det kommer så vidt.

Jeg håber, at du blev lidt klogere på katte-seniorlivet, og ønsker dig al mulig held og lykke med at passe ekstra godt på din senior-basse.

Hilsen Gitte & Misser.

 

back