af Gitte - d. 11-05-2023 11:04

Blomster og planter er smukke.

Men de kan være dødeligt giftige for din kat!

Personligt er jeg noget nær panisk angst for, at Misser skulle komme galt afsted, så derfor er enhver blomst efterhånden forvist fra vores hjem. Og mig som elsker blomster! Heldigvis findes der i dag rigtig mange fine kunstige planter og blomster, som er helt naturtro. Dem vælger vi hjemme hos os, så vi trygt kan lade Misser gå rundt, hvor hun vil.

Jeg ser tit mange smukke og ”sjove” billeder og videoer på de sociale medier, hvor en kat bliver filmet tyggende i et blad eller legende med en blomst. Åhhh mit hjerte skriger over det, for lad nu vær! Det kan altså koste den livet. Eller sende den direkte i smertehelvede. Så hellere glemme det smukke billede.... Jeg hører også af og til kommentaren ”Jamen han rører ikke blomsterne, så det gør ikke noget”. Hmmm gør han nu heller ikke det? Hvad når han måske er alene hjemme, eller når han bare synes, at han mangler lidt attention fra dig, fordi du har lavet noget andet i lidt for lang tid (efter hans mening)? Eller noget helt andet er: Nogle blomster er så giftige for katten, at det blot er lidt blomsterstøv fra kronen, den skal have på sig før, at det går rigtig rigtig galt. Får den det giftige stads på pelsen, ja så ved vi allesammen, at katte med det samme vasker sig for at få ”fremmedlegemerne” af sig igen, og så....no no!

Du kan google mange lister med katte-farlige blomster og planter. Og de er ikke nødvendigvis ens alle sammen. Det skulle jo nødigt være nemt...Men jeg har valgt at liste nogle af dem herunder. Men som nævnt så tag ikke listen for at være det endegyldige svar. Brug gode gamle google hvis du vil have endnu flere på listen eller hvis du vil have flere detaljer om konsekvenserne. 

1. Tulipaner

Tulipaner er smukke men desværre også giftige. På planter kan det variere, hvilke dele der er giftige, men på tulipaner er alle plantedele giftige. Det omfatter altså både blomsten, bladene, stængel og løg. I tulipanen findes det giftstof, som hedder Tuliposide – og alene ved hudkontakt kan stoffet medføre hudirritation. Ved indtagelse vil både din kat få store maveproblemer. Det er dog forskelligt, hvor giftige de forskellige tulipansorter er, men overordnet bør du som forholdsregel holde dit kæledyr væk fra tulipanerne.

2. Liljer

Liljer er giftige for både hunde og katte – men katte er især udsatte. Det er ved indtagelse af selve blomsten at forgiftningen sker. Liljens blomst indeholder nemlig et giftstof, som kan medføre nyresvigt, og i værste fald have dødelig udgang.

3. Liljekonval

Liljekonvallen er virkelig en smuk blomst, men pas på! Liljekonvallen er meget giftig; det gælder hele planten. Liljekonvallen kan forvolde store hjerteproblemer hos de små størrelser, hvorfor du bør holde den helt væk fra din kat (og hund).

4. Azalea

Azalea er en farlig stueplante, som mange har stående i hjemmet, men den bør holdes på afstand af både katten (og andre kæledyr og børn). Azaleaen indeholder giftstoffet grayanotoxiner. Giftstoffet er farlig for kroppens celler og kan resultere i alvorlige symptomer. Katten vil starte med at savle voldsomt, men det vil senere føre til diarré, kvalme, opkast, udmattelse, rystelser og nedsat hjertefrekvens.

5. Påskelinje

Den fine gule blomst, som for mange forbindes med forår og lysere tider i vente, er i virkeligheden giftig for både hunde og katte. Påskeliljen indeholder de giftstoffer, som hedder Lectin, Narcissin og Narcipoetin. Du skal især være opmærksom på saften og løget, da det kan give dit kæledyr lammelser og pludselige kollaps. I værste tilfælde kan én påskelilje koste en stor hund livet. Så tænk for påvirket en noget mindre kat kan blive. Påskeliljen er en almen blomst, som findes i mange haver. Så du skal være meget opmærksom, og eventuel fjerne egne blomster, hvis du har en kat, der får lov at folde sig ud i din (lukkede) have.

6. Fredslilje

Fredsliljen har skinnende blanke, mørkegrønne blade og store lyse blomster. Fredsliljen blomstrer det meste af året, så du skal altid være på vagt. Fredsliljens plantesaft er lettere giftig og kan give hudirritation og smerter i mund, hals og øjne. I de værste tilfælde kan fredsliljen give maveproblemer.

7. Julestjerne

Julestjernen er en meget populær plante at have stående henover vinteren, men har du kat eller hund bør du være varsom. Julestjernen indeholder giftstofferne Euphorbin og Euphorobon. Giftstofferne er specielt koncentreret i blomsterne, men findes umiddelbart overalt i planten. Har dit kæledyr været i nærheden af saften, kan det resultere i opkast, savlen, diarre, smerter i bugen samt feber.

Hvis din kat er så uheldig at have fået en forgiftning alligevel, så vær opmærksom på følgende signaler: Den begynder at savle voldsomt, den kaster op igen og igen, den har rystelser, den har diarré, den har vejrtrækningsproblemer, den begynder at falde sammen eller i værste fald går den i koma. Uanset hvad så er det med at komme afsted til dyrlægen i en afsindig fart!

Jeg får også nogle gange spørgsmålet om, hvorfor man skal fjerne sine blomster, hvis man har indekat. Hvad så med alle udekattene? Tro mig, dyrlægerne og hospitalerne får mange katte ind med forgiftninger, fordi de har fri adgang til blomster, planter osv. i haven, eller hvor de nu bevæger sig rundt (husk at du har pligt til at holde din kat på egen matrikel!). For ikke at tale om de udekatte der bliver slemt forgiftet af rottegift, som naboen måske har lagt ud (don't!) eller andre kemikalier. Så det anbefales faktisk - tro det eller lad være - at fjerne de kattefarlige blomster fra din have, hvis din kat har adgang til den, uden at den er under opsyn eller i sele. Vi har et kæmpe ansvar for at passe godt på vores små pelsvenner. Vi har anskaffet dem, ikke omvendt.

Tak fordi du læste med.

Hilsen Gitte

back