af Gitte - d. 21-08-2023 14:43

Få nogle helt konkrete tips!

Mange kattejere frygter næsten bare tanken om at skulle børste tænder på deres kat. Jeg hører ofte sætninger som "Jeg ville blive ædt, hvis jeg forsøgte" eller "Det får jeg aldrig lov til" eller "Det kan jeg godt glemme alt om" osv. Men faktisk kan du med disse enkle råd komme godt i gang med at børste tænder på din kat også. Det er nemlig en af de allervigtigste daglige rutiner, du kan opbygge sammen med katten. 

Introducer gradvist: Start langsomt og gradvist med at introducere din kat til tandbørstningsprocessen. Begynd med at lade din kat vænne sig til smagen og lugten af ​​tandpastaen (husj at de findes med både kylling og fisk, så det skal den nok finde interessant). Du kan gøre dette ved at lade din kat slikke lidt tandpasta fra din finger. Positive associationer med tandpastaen vil gøre det lettere for din kat at acceptere tandbørstning. Det samme gælder med tandbørsten. Lad den snuse, bide og lege lidt med den, så den bliver en tryg følgesvend.

Brug det rigtige udstyr: Brug en tandbørste og tandpasta specielt designet til katte. Børsten skal være blød og lille nok til at passe ind i kattens mund. Tandpastaen bør være specielt produceret til katte, da vores menneske-tandpasta indeholder giftige ingredienser for katten. I dag kan du heldigvis få kattetandpasta med både kylling og fisk. Det gør det noget nemmere at lokke din kat med på projektet. Hvis din kat har sunde tænder og tandkød, så anbefaler jeg, at du bruger Curaprox ATA tandbørsten. Den er lille og effektiv. Hvis din kat derimod allerede lider af dårlige tænder, ømt tandkød eller måske endda netop har gennemgået en tandoperation eller -rens, så anbefaler jeg, at du bruger Curaprox Surgical tandbørsten, der er skabt til lejligheden. Lille og utrolig blid.

Positivt adfærd/beløn: Brug masser af belønning under og efter tandbørstningen. Beløn din kat med ros og godbidder efter hver vellykket session. Dette hjælper med at opbygge en positiv opfattelse af dét at få børstet tænder. Vær tålmodig og rolig under processen, og undgå at skabe negativt pres eller stress.

Vær tålmodig: Tandbørstning kan tage tid at vænne sig til for både dig og din kat. Vær tålmodig og forvent ikke, at din kat accepterer det med det samme. Start med korte sessioner og øg gradvist længden, når din kat bliver mere vant til det.

På kattens præmisser: Find ud af, hvornår din kat er mest afslappet og villig til at samarbejde. Nogle katte kan være mere modtagelige om morgenen, mens andre foretrækker aftenen. Tilpas din tandbørstningsrutine til din kats naturlige rytme.

Husk, at det er vigtigt at tage det stille og roligt og ikke tvinge tandbørstningen igennem på din kat. Hvis din kat bliver stresset eller urolig, skal du stoppe med det samme og prøve igen senere. Hvis du finder det særligt vanskeligt at børste din kats tænder, kan det være en god idé at starte med at bruge nogle af alle de andre gode tandplejeprodukter, der findes. Vi anbefaler fx. pulver, der blot drysses over maden. Eller begynd at give din kat funktionelle godbidder, der bidrager til sund mundhygiejne.

Problemer med tænderne er ret almindelige blandt katte, og det anslås, at omkring 70-80% af katte over tre år udvikler tandproblemer på et eller andet tidspunkt i deres liv. Disse problemer kan variere fra tandsten og tandkødsbetændelse til mere alvorlige tilstande som tandkødsinfektioner og tandsygdomme. Regelmæssig tandpleje og forebyggende foranstaltninger kan hjælpe med at reducere risikoen for tandproblemer og sikre din kats mundhygiejne.

Jeg håber, at disse enkle råd kan hjælpe dig godt i gang med at få børstet tænder på din kat. Det vil være den bedste daglige rutine, du kan opbygge for at sikre din kat et godt liv uden tandproblemer og smerter i munden. Og hvis du er i tvivl om noget, så kontakt mig endelig, så er jeg klar med mere vejledning.

Kærlig hilsen 

Gitte

back