af Gitte - d. 21-11-2023 08:01

Julen er en hyggelig tid for mange af os. Men for katten kan det blive det modsatte, hvis du som ansvarlig katteejer ikke tager dine forholdsregler. Selvom julen er en hyggelig tid, kan dekorative planter og blomster udgøre en potentiel fare for din kat. Her kommer tre gode råd til at passe på katten og undgå farlige situationer:

Undersøg potentielle giftige planter:

Før du bringer nye planter og blomster ind i dit hjem, skal du undersøge om de er giftige for katte. Nogle almindelige juleplanter, såsom julestjerner, mistelten og liljer, kan være skadelige for katte, hvis de indtages. Vær opmærksom på hvilke planter der kan være farlige, og sørg for at undlade at have dem i hjemmet. Lister med flere specifikke "katte-farlige" planter og blomster kan nemt googles.

Skab kattevenlige områder:

Opdel dit hjem, så der er områder, hvor du placerer dekorationer og planter, som ikke udgør nogen fare for din kat. Hvis du altså absolut vil have dem i den naturlige form i hjemmet. Sørg for at begrænse adgangen til områder med potentielt farlige planter. Dette giver dig mulighed for at dekorere dit hjem julehyggeligt uden at bekymre dig om kattens sikkerhed.

Overvej sikre alternativer:

Hvis du virkelig ønsker at have planter og blomster i hjemmet, kan du overveje at vælge sikre alternativer. Der er mange ikke-giftige planter og blomster, der stadig kan tilføje julestemning til dit hjem. Nogle eksempler inkluderer julekaktus, juleklokkeblomster og visse typer gran. Kontroller altid, om en plante er sikker for katte, før du tager den med hjem. Endnu bedre er at vælge nogle af de mange smukke kunstige planter og blomster, der findes på markedet i dag.

Ved at være opmærksom på de potentielle farer og træffe nogle forholdsregler kan du skabe et sikrere hjem for din kat i julen. Hvis du nogensinde er i tvivl om en bestemt plante, skal du kontakte din dyrlæge for rådgivning.

Herunder lister jeg nogle af de juleplanter og blomster, der er farlige/giftige for katte:

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima): Julestjernen kan forårsage irritation i munden og maven hos katte, hvis den indtages. Det er bedst at holde denne plante uden for rækkevidde.

Mistelten (Phoradendron spp.): Mistelten kan være giftig for katte, især hvis de spiser bærene eller andre dele af planten. Symptomer på misteltenforgiftning kan omfatte maveproblemer og hjerteproblemer.

Kristtorn (Ilex spp.): Nogle typer kristtorn kan være giftige for katte, især hvis de spiser bærene eller bladene. Det kan forårsage symptomer som maveproblemer og smerter.

Liljer (Lilium spp. og Hemerocallis spp.): Mange liljer er yderst giftige for katte. Selv små mængder af liljepollen kan forårsage alvorlige nyreproblemer.

Amaryllis (Hippeastrum spp.): Amaryllisplanten indeholder stoffer, der kan være giftige for katte. Symptomer på forgiftning kan omfatte opkastning, diarré og mavesmerter.

For at undgå risikoen for forgiftning er det bedst at vælge sikre alternativer eller placere potentielt farlige planter uden for kattens rækkevidde (læs: lad være med at have dem i hjemmet!). Hvis du har mistanke om, at din kat har indtaget en giftig plante, skal du straks kontakte din dyrlæge for rådgivning og behandling.

Hvordan er det med gran. Er det farligt for katten?

Generelt er gran ikke betragtet som giftig for katte, men der er visse forholdsregler, du bør tage for at sikre, at det ikke udgør en fare:

Nåle og pineolie:

Grantræer og nåle indeholder ofte æteriske olier og stoffer, der kan være irriterende for mave-tarmkanalen hos katte, hvis de indtages. Det kan forårsage opkastning, diarré eller ubehag.

Råd: Hold øje med din kat for at sikre, at den ikke spiser dit gran eller nålene. Hvis din kat har tendens til at tygge på planter, kan det være en god idé at vælge kunstige granalternativer.

Nåle og risiko for indtagelse:

Nåle fra grantræer kan falde af og ende på gulvet, og hvis din kat er tilbøjelig til at tygge på ting, kan der være en risiko for, at den indtager nåle ved et uheld. Når grannåle tørrer og drysser af, er de som regel sylespidse. Disse kan udgøre en stor fare for din kat ved indtagelse. En tør grannål kan skabe store problemer i spiserøret og i mavesækken. De kan simpelthen rive hul!

Råd: Støvsug regelmæssigt rundt om træet for at fjerne løse nåle, og sørg for, at din kat ikke har adgang til at tygge på dem.

Vand i juletræsfoden:

Nogle gange tilsætter folk vand til juletræsfoden for at holde træet friskt. Dette vand kan indeholde additiver eller kemikalier, der ikke er gode for katte, hvis de drikker det.

Råd: Sørg for, at din kat ikke har adgang til vandet i juletræsfoden, eller vælg selvsagt en træfod uden tilsatte kemikalier.

Husk altid at observere din kat og reagere, hvis du bemærker usædvanlig adfærd eller symptomer på ubehag. Hvis du er bekymret for, hvordan din kat reagerer på granen, kan du konsultere din dyrlæge for rådgivning.

Vi skal også lige omkring brugen af levende lys...

At bruge levende lys i hjemmet i julen kan skabe en hyggelig atmosfære, men det indebærer også visse store risici, især når du har kat. Her er lidt om, hvorfor det kan være en udfordring, og hvordan du kan minimere risikoen:

Brandfare:

Levende lys udgør en åbenlys brandfare, især hvis de er placeret i nærheden af letantændelige materialer som gardiner, papir eller juledekorationer. Katte er nysgerrige dyr, og de kan utilsigtet vælte lys eller komme for tæt på flammen, hvilket kan føre til ulykker. Hvilken frygtelig tanke, hvis din kats hale lige strøg over flammen på dit "hygge-lys" eller hvis kattens vigtige knurhår kom for tæt på et tændt lys. Bare tanken om det er næsten ikke til at bære.

Råd: Overvej at bruge LED-lys eller batteridrevne lys i stedet for levende lys. De skaber stadig en hyggelig atmosfære uden at udgøre samme brandrisiko.

Forgiftning:

Nogle katte kan blive tiltrukket af lys og kan forsøge at lege med flammerne eller slikke på stearinen. Dette kan selvsagt føre til voldsomme forbrændinger og i værste fald forgiftning, især hvis stearinen indeholder giftige stoffer. Brug aldrig duftlys, da partiklerne ofte udvikler allergi hos katten.

Råd: Vælg lys lavet af ufarligt materiale og undgå stearinlys med farvestoffer eller tilsatte kemikalier. Placer lysene på steder, hvor din kat ikke nemt kan nå dem. Læs: Brug kunstige lys.

Væltede lys og skader:

Katte er kendt for at være legesyge og nysgerrige, og en legende pote kan resultere i væltede lys eller endda en brændende overflade. Dette kan forårsage forbrændinger eller skader på din kat. Udover den konsekvens det kan have for dit hjem.

Råd: Anbring lysene på steder, der er utilgængelige for katten, eller brug sikre kunstige stearinlys. Der findes mange flotte naturtro udgave i dag. Hvorfor løbe risikoen for at der sker din elskede kat noget frygteligt?

Husk altid at overvåge dine katte omhyggeligt, især når der er levende lys i nærheden. Ved at tage disse forholdsregler kan du skabe en tryg og hyggelig julestemning uden at kompromittere sikkerheden for dine firbenede venner.

Vi ønsker en glædelig og hyggelig jul for både to- og firbenede venner.

Hilsen Gitte

back