af Gitte - d. 03-11-2022 09:34

Hvorfor en speciel madskål?

Katte har brug for en specialdesignet madskål eller alternativt en flad tallerken. Dens knurhår er ekstremt følsomme, og mange er slet ikke klar over, at katten kan udvikle stress og angst, hvis den ikke har ro omkring dens knurhår. Katten føler på afstand med dens knurhår. Det betyder, at den slet ikke behøver at blive rørt direkte på knurhårene, men simpelthen kan mærke de små luftvibrationer, som er omkring forskellige ting i rummet. Så følsomme er dens knurhår. Ja det er faktisk ret vildt, og siger derfor alt om, hvorfor du skal være opmærksom på det. Derfor er det meget vigtigt for dens trivsel, at vi som katteejer gør, hvad vi kan for at skabe den ro. Det betyder ikke, at katte ikke godt kan gøre ting selv, som udsætter knurhårene for berøring. Men så skal den selv vælge det. Fx. kan Misser godt lide at gemme sig under et tørklæde og ”fange ting” der kastes forbi. Skøre basse. Og der rammer det tørklæde helt sikkert hendes knurhår, men hun kravler selv ind under det, og har dermed den fulde kontrol over følelsen.

Den største udfordring for din kat, når det kommer til følsomhed, er ofte madskålen, da den jo skal have mad, og ikke selv kan skifte skålen ud, hvis den ikke kan lide den. I andre situationer er den selv god til at undgå omgivelser, som den synes, generer dens knurhår. Men maden skal den jo ha’, og det kan betyde, at den spiser af en ”forkert” madskål. Du tænker måske ”det går da fint nok”, da den ikke ser generet ud. Eller værre endnu tænker du måske "den skal nok spise, hvis den bliver sulten". Og ja det gør den selvfølgelig, men den udvikler måske stille og roligt stress over tid, hvis du ikke tager hensyn til dens behov. Og som vi alle ved, så er katten god til at skjule dens ubehag overfor sin ejer. Så du opdager det måske slet ikke. Det ville sørme være synd for bassen. 

Man kan heldigvis efterhånden få et godt bredt udvalg af specialdesignede kattemadskåle af forskellige materialer, så vælg det, som du synes passer til dit og din kats behov. Der findes designs og prisklasser for de fleste. Eller find en af dine egne tallerkener frem og brug den. Du vil gøre din kat en kæmpe tjeneste.

Vi kan selvfølgelig ikke tale om madskåle uden også at minde om, at en vandfontæne er genial. Ganske enkelt et must for den ansvarlige katteejer. Også selvom temperaturen udenfor ikke nødvendigvis viser hedebølge hele tiden. Vi har en del kunder, der kontakter os, og og spørger om råd til behandling af deres kat med nyreproblemer, tandproblemer e.l. Igen og igen kommer vi ind på vigtigheden af, at bassen får nok at drikke. Du har nok hørt det før, men katte drikker op imod 50% mere af en vandfontæne end af en almindelig skål. Det rindende friske vand tiltrækker en kat og stimulerer den til at drikke endnu mere. En vandfontæne fås også i mange varianter og prisklasser. Den er investeringen værd, da du på sigt kan minimerer risikoen for høje dyrlægeregninger og hjerteskærende smerter hos din elskede katte-basse.

Gode råd, når du vælger mad og madskål til din kat.

Først til lidt om valg af kattemaden:

Vælg kvalitetsmad med masser af kød og/eller fisk. Kort og godt. Det kan måske være fristende at spare på dåserne/poserne, da kvalitet selvfølgelig koster mere. Sådan er det med alt. Tjek altid først ingredienslisten. Der skal stå kød/fisk som den første ingrediens, og jo højere % indhold der er i, des bedre kattemad er det. Det er ret enkelt. Men vælg endelig også mad uden korn. Korn er og bliver blot et fyldstof i de billigere varianter for at kunne holde prisen nede, og korn gør bare ikke noget godt for din kat. Tværtimod. Hvis du går efter de få tips, så kan du også være sikker på, at maden også indeholder de fornødne vitaminer og mineraler, som er essentielle for en kat.

Det er oppe i tiden med veganer- og vegetarmad til os mennesker, og lige så stiller og roligt spreder efterspørgslen sig også til vores kæledyr. Men lad vær! Katte er ”obligate kødædere”, og har brug for en bestemt mængde kødproteiner og andre næringsstoffer fra kødet. Så katten kan ikke leve og trives som vegetar eller veganer. Det kan hunde, men ikke katte. Det er der en ret klar melding om fra dyrlægerne.

Om du vælger tørkost eller vådkost, kan være en smagssag. Men en god kombination af begge er at foretrække, da din kat så opnår fordelene ved begge typer kost. Tørkosten hjælper katten med at rense sine tænder for belægninger, når den tygger og knaser kroketterne. Vådkosten giver den lidt mere væske, hvilket kan være en fordel, hvis du har en kat, der ikke drikker ret meget vand. Hold for øvrigt godt øje med det, da det kan føre til mange sygdomme. En kat har brug for en del frisk vand dagligt.

Hvis din kat har behov for ekstra tandpleje, så tilsæt evt. lidt antiplak-pulver over maden, som bekæmper plak og dermed senere tandsten. Og det samme gælder, at du med fordel kan tilsætte lidt malt i maden, hvis din kat døjer med mange hårboller.

Der kan siges meget meget mere om god og sund kost til din kat end hvad du finder i dette afsnit. Her handler det primært om valget af den rette madskål.

Og så til madskålen:

🟢 Vælg en madskål der er specialdesignet til katte. Den har lavere kanter end en almindelig madskål eller alternativt vælg en helt almindelig tallerken.

Der kan være en klar fordel i at vælge en skål, som enten står i et stativ eller er lidt højere (selve skålen), som gør at din kat sidder behageligt, når den spiser. Altså en ergonomisk korrekt skål. Der findes ikke så mange, men det er dog muligt. 

Du kan også forene både sjov og praktik ved at lade din kat arbejde lidt for føden ved at bruge en såkaldt Slowfeeder. Den type skål er særligt god til de katte, der er så madglade, at de forspiser sig, fordi de ofte sluger maden. Men den fungerer også glimrende til katten, der spiser ”helt almindeligt”, men som du blot ønsker at aktivere lidt mere engang imellem. Det er sjovt for din kat, at den skal kæmpe for maden eller godbidderne i en Slow Feeder.

🟢 Hav en separat skål til tørkost og en til vådkost.

🟢 Stil madskåle og vandskåle med god afstand til hinanden. Katten har et naturligt instinkt, der gør den bekymret for, om madpartikler har forurenet drikkevandet, og dermed kan gøre den syg. Så vil den hellere undlade at drikke, og det er bestemt ikke godt. Det stammer helt tilbage fra dens forfædre, der nedlagde sit bytte og altid trak byttet væk fra vandløb og åer for ikke at forurene vandet. Det sidder stadig i den den dag i dag.

🟢 Stil aldrig madskåle og vandskåle i nærheden af kattebakken. Som i aldrig! Det giver næsten sig selv, men jeg nævner det alligevel, da man jo sagtens kan gøre det, uden at vide, at man har gjort noget forkert. Katte er noget af det mest renlige, der findes. Den vil ikke indtage sine måltider på toilettet (i værste fald med lugt fra kattebakken). Dens lugtesans er alt for fin til at det er et godt match, uanset hvor omhyggelig du er med at rense kattebakke. Men du ville sikkert heller ikke spise din aftensmad på toilettet...

🟢 Fjern rester af mad, der ikke er blevet spist fra skålen, så der aldrig står gammelt mad i madskålen. Det kan for nogen være fristende at tænke ”arhhh det er ikke så gammelt, så det må han/hun lige spise først”. Helt billigt er det jo ikke, når der nu købes kvalitetsmad. Men nej. Du kan risikere, at din kat lige pludelig begynder at demonstrere ved ikke at ville spise overhovedet, eller at den simpelthen ikke får, hvad den har brug for, for at opretholde det sunde liv. Hæld evt. mindre portioner op ad gangen, og lad den spise af flere omgange. Så har du minimeret risikoen for at skulle smide for meget mad ud.

🟢 Rengør madskålen dagligt med varmt vand. Undgå sæbe medmindre det er en mild parfumefri en af slagsen. Der kan være en tendens til at specielt madskålen med tørkost får lov at stå lidt længe, før den rengøres, da tørkosten typisk er noget ”man bare fylder oveni”. Men vask både tør- og vådkostskålen dagligt. Vi er tilbage til det med den gode lugtesans hos katten...

En kattemadskål fås i flere forskellige materialer, og det kan være en smagssag, hvilket materiale du foretrækker. Men helt generelt er det værd at være opmærksom på følgende:

➡️ Bambus er et naturligmateriale, som fungerer rigtig godt som kattemadskål.

➡️ Keramik/porcelæn er et godt og robust materiale, som oftest er nemt at rengøre og holder længe (medmindre du taber skålen...)

➡️ Rustfrit stål bruges også ofte, men der kan være risiko for, at din kat ikke bryder sig om det genskær, der ofte kommer fra det blanke materiale.

➡️ Plast menes at kunne føre til allergi og hageakne. Vi har ikke plastmadskåle i vores sortiment.

Jeg håber, at du er blevet lidt klogere på valget af madskåle til din basse. Ellers husk at jeg altid sidder klar til hjælpe dig yderligere. Ring, e-mail, chat eller skriv over de sociale medier via messenger, så finder vi frem til, hvad der er bedst for dig og din kat.

Hilsen Gitte

back