af Gitte - d. 24-05-2022 11:39

Kattebakke-junglen

Et af de spørgsmål jeg oftest får handler om valget af den helt optimale kattebakke og det bedste kattegrus. Det er også lidt af en jungle, så lad mig give dig min anbefaling til begge dele, samt lidt tips og tricks, og selvfølgelig nogle helt faktuelle ting, du bør vide, inden du beslutter dig.

Lad os starte med nogle facts

Katten har 200 millioner lugteceller i dens næsebor. Det er hele 14 gange flere, end vi mennesker har. Den har sågar også en lugtecensor i ganen. Det betyder, at udover at lugtesansen bruges til at kommunikere med andre katte, så er katten meget sensitiv overfor forskellige lugte. Det værende sig når det gælder om at opsnuse mad (i dens skål, det du har tabt på køkkengulvet eller musen i haven), men det gælder også, når det kommer til dens kattebakker...

Er én kattebakke nok til min kat?

Katte er vant til fra naturens side at besørge rundt omkring i jorden. Den foretrækker at lave stort ét sted og småt et andet sted. Helt instinktivt bryder den sig ikke om, at gøre begge dele samme sted. Derfor er det en rigtig god idé at anskaffe dig 2 kattebakker til din kat, hvis din bopæl tillader det. Hvis du bor i en mindre lejlighed, så kan 1 kattebakke som regel være tilstrækkelig, selvom katten formentlig til enhver tid selv ville foretrække 2. En hovedregel er, at man har 1 kattebakke pr. kat + 1 ekstra. Dette for at hver kat kan have sin egen kattebakke, da katte ikke bryder sig om at dele kattebakke med andre. Køb derfor heller aldrig en brugt kattebakke, for det vil din kat kunne lugte. Det her betyder jo ikke, at det ikke kan lade sig gøre kun at have én kattebakke. Det er der sikkert mange, der har fin succes med. Men anbefalingen er altså 2 styks.

Hvor stor skal kattebakken være, og skal den være åben eller lukket?

Jo større jo bedre. Så enkelt kan det siges. En tommelfingerregel er dog, at kattebakken skal være 1½ x længere end katten. Det er der ikke mange, der er. Men ikke desto mindre, er det dét, der anbefales. Derudover skal katten kunne stå oprejst inde i bakken, hvis det er en overdækket/lukket kattebakke. Mange eksperter er mener, at katte foretrækker en åben kattebakke. Og nogle mener endda, at det ligefrem er synd for katten, hvis man vælger en lukket kattebakke. Grunden skulle være, at katten ikke føler sig tryg ved at være lukket inde i en kattebakke med låg. Jeg er ikke ubetinget enig. Ligesom når vi taler om kattens sovepladser så foretrækker nogle katte en kattehule, de kan krybe ind og putte sig i, hvorimod andre foretrækker en åben kurv eller seng, hvor de har frit udsyn til verden omkring dem. Det samme gælder for præferencen af kattebakke.

Værd at vide

Særligt hunkatte har en tendens til ikke at bukke sig så meget, når de tisser. Det kan betyde, at de får tisset over kanten (og det kan løbe ud på gulvet, så hold godt øje med det!). Derfor kan en kattebakke med høje kanter være at foretrække, selvom disse ikke er optimale for killingen eller den lidt ældre kat. Det kan næsten ikke undgås, at urinen løber over kanten, uanset hvilken type kattebakke du vælger. Dyr som billig. Åben som lukket/2-delt med låg. Derfor anbefaler jeg altid at stille din bakke på et underlag/en bakke med kant. På den måde undgår du skader på gulvet, samt opnår du en hurtigere og nemmere rengøring af bunden.

Hvor skal kattebakken stå?

Stil gerne de 2 kattebakker i hvert sit rum, hvis muligt. I hvert fald anbefales det, at kattebakkerne ikke placeres ved siden af hindanden. Det er tilbage til det med, at katten ønsker at lave stort ét sted og småt et andet sted.

Stil altid kattebakkerne steder, hvor der ikke er for meget larm og trafik. Katte foretrækker privatliv uden at blive forstyrret, når den skal på toilettet. Ofte stiller vi kattebakken i en entré eller lign., men ideen er ikke helt god, da der ofte er for meget aktivitet lige netop der til, at katten føler sig tryg og rolig ved at gå i bakken. Tilsvarende vælger nogle også at placere kattebakken/erne i en kælder for at gemme dem lidt af vejen måske. Det er heller ikke en særlig god ide, da katten skal kunne komme hurtigt og ubesværet til sin bakke. Når den skal, så skal den! Og hvis den skal gå for langt eller lede efter bakken, kan den komme til at tisse på gulvet. Især i takt med at den bliver ældre. Stil heller aldrig kattebakken i nærheden af mad- og vandskåle. Og her er det altså; Som i ALDRIG! Det finder katten meget uhygiejnisk, og kan finde på demonstrativt at nægte at drikke eller spise, eller tisse alle andre steder end i bakken.

Du skal også være meget opmærksom på, at en lukket kattebakke kan ”holde mere på” den dårlige lugt, før du måske opdager, at den trænger til at blive rengjort. En kattebakke uden låg kan måske endda også virke mere overskuelig at rengøre.

Hvor tit skal kattebakken rengøres?

Kattebakken skal være pinlig ren!

Tilbage til kattens formidable lugtesans...katte vil ikke gå i en bakke, der ikke er 100% ren. Det betyder, at du min. 2-3 gange dagligt skal tømme den for efterladenskaber (eller selvfølgelig efter behov), og at du 1-2 gange ugentligt skal tømme bakken helt for grus. Vask den grundigt overalt, rengør den evt. med rodalon, der tager dårlig lugt og bakterier (brug ikke stærke kemikalier), tør den godt efter og fyld helt nyt kattegrus i. Intet mindre. Hvis du selv kan begynde at lugte, at bakken trænger til rengøring, så har din kat kunnet lugte det længe!

Katte vil oftest helst heller ikke gå i samme kattebakke som andre katte. Du bør af samme grund derfor aldrig købe en brugt kattebakke. Din kat vil kunne lugte, at den har været brugt af en anden, og i værste fald vil den kunne finde på at demonstrere ved at tisse på gulvet eller i sengen...

Kattegruset skal vælges med omhu

I naturen vil en kat altid vælge at besørge i jord eller sand. Derfor bør du vælge kattegrus, der minder om det. Blødt at træde i, så støvfrit som muligt, klumpende og uden kunstig duft, selvom det måske er fristende for dig at dufte til lidt lavendel. Men for din kat vil det betyde, at den får de kemiske dufte ned i luftvejene, når den skraber i kattegruset efter et besøg. I værste fald kan det give katten allergi. Vælg naturligt, og lev så med at du ikke får en ”fake” duft af blomster, men en neutral duft af...ingenting. Klumpende kattegrus gør det nemmere for dig at opsamle efterladenskaber fra bakken og det indkapsler duftgenerne. Hvis du har en killing, så vælg dog kattegrus, der ikke klumper. Killinger er utrolig nysgerrige, og kan derfor finde på at ville smage lidt på klumpen. Det vil den ikke gøre, hvis det er løst ler/sand.

Du kan med fordel prøve lidt forskelligt af, og se, hvad din kat foretrækker. Her i huset har vi selvfølgelig testet de forskellige typer, som findes i shoppen. Missers valg faldt (igen og igen) på kattegrus af naturligt ler. Vi har også brugt kattegrus af tørret majs, af plantefibre og af træpiller, men når hun får lov at vælge, så går hun til bakken med leret.

Fyld ca. 4-5 cm. kattegrus i bakken, så der altid er nok grus at skrabe i, når din kat besøger toilettet. Efterhånden som du fjerner efterladenskaber i løbet af dagen, så fyld en smule mere rent grus i bakken. Skift al gruset, også selvom det ikke virker beskidt, ved den ugentlige total-rengøring. Hvis du ikke fylder nok grus i bakken, kan urinen løbe ned og lægge sig i bunden af bakken. Dette kan betyde, at der opstår en stærk ammoniak lugt, som ikke er behagelig for hverken din kat eller dig.

Der findes, som med så meget andet, både billigt og dyrt kattegrus. Vælg noget som er så naturligt som muligt (gerne fint ler, da det minder mest om det, katten ville vælge at grave i i naturen). Lad være med at gå på kompromis med kattegruset, for din kat kan blive meget på tværs, hvis den ikke kan lide det kattegrus, du har valgt. Eller hvis bakken ikke er 100% ren. En kat der først begynder at tisse ved siden af bakken i demonstration, kan være svær at få tilbage til den gode vane om at benytte bakken igen.

Hvordan lærer jeg min killing at gå i bakken?

Mange tror fejlagtigt, at man skal ”tvinge” sin killing op i bakken ved fx. at placere forbenene i gruset for at vise den, hvordan den skal gøre. Men det er slet ikke nødvendigt. Kattens instinkt gør, at den helt selv finder vej til kattebakken, når behovet opstår. Husk dog stadig på, at kattebakken skal stå et let tilgængeligt sted, dog uden at det er et sted med meget aktivitet. Så klarer killingen selv resten.

Det var lidt om valget af kattebakker og kattegrus. Hvis du har brug for yderligere vejledning eller har spørgsmål, så tøv endelig ikke med at skrive eller ringe til mig. Jeg vil altid hjælpe med det rette valg, så du også får en glad og tilfreds kat.

Tak fordi du læste med.

Hilsen Gitte

back