af Gitte - d. 07-05-2022 09:44

 

Er det synd at holde katte indendøre?

Uhhh jeg ved, at jeg kan  komme grueligt galt afsted ved at give min mening til kende om det her. Men jeg vover nu pelsen alligevel...

Da vi fik Misser var det for det første ovenpå en virkelig slem oplevelse af at have mistet en elsket basse ude på vejen. Ramt at en bil. Død på stedet. Det er en helt anden historie, som jeg har fortalt om i et andet blogindlæg, men som stadig sidder som en stor sorg den dag i dag. Men det var også med et krav fra opdrætteren om, at vi kun blev godkendt som Missers nye forældre, hvis vi garanterede, at hun ville blive en 100% indekat. Hvorfor? Fordi en Hellig Birma, som Misser er, er meget spinkel, og har en hvid pels. Hun ville – som opdrætteren sagde – aldrig få et ben til jorden, hvis hun skulle møde et andet dyr i nattens mulm og mørke. Hun ville være alt for nem at spotte med den hvide pels, og hun ville ikke være stærk nok til at forsvare sig. Rigeligt med grunde nok for os.

Men vi behøvede faktisk ikke en ”godkendt” grund, for vi havde besluttet os for at have en indekat. Aldrig mere risikoen for at finde ens pels-baby ude på vejen igen. Og for at slå det helt fast fra starten, så er min holdning, at man skal gøre, som man selv finder rigtigt. Jeg dømmer ingen uanset om man er til ude- eller indekatte eller både og. Jeg ved bare med 100% sikkerhed, hvad jeg altid vil vælge fremover.

Logik eller ej

Jeg møder af og til folk, som mener, at det er synd for katten, hvis den ikke kan komme ud og løbe i det fri. Hmmmm...hvorfor skulle det være synd? ”Fordi de fra naturens side er født som vildkat, og har brug for at komme ud på egen hånd i naturen”, hører jeg så. Den præmis køber jeg simpelthen ikke! De er også vant til at fange deres egen føde fra dengang, de var vildkatte, men de fleste kattejere har i dag dog ikke noget imod at købe kattemad, og give dem det hver dag? I naturen ville de skulle fange deres egen mad. Eller tage dem til dyrlæge, hvis de fejler noget, eller til det årlige tjek. I naturen ville de lægge sig et sted og dø, hvis de havde det dårligt. Vi har ændret så meget på den måde vi omgås dyrene på i dag, så præmissen om, at det skulle være derfor, det var synd, køber jeg som sagt ikke. Vi lader dem jo heller ikke tisse i en krog af stuen, fordi de er vant til det fra naturens side. Vi køber en kattebakke og fylder den med grus, så den har de optimale betingelser for et toiletbesøg.

Jeg talte en dag med en sød nabo (de er flyttet sidenhen), som har den smukkeste store stærke bengaler. Han løb frit rundt på vejene, og han besøgte os vældig ofte i vores have for at blive nusset, få lidt guf og for at blive leget med. Sød og dejlig var han, men jeg havde hjertet oppe i halsen over, at han bare rendte rundt og krydsede villavejene blandt biler og cykler dagen og natten lang. Nå ja burde måske også lige fortælle, at vi flere gange har kørt ham til dyrlæge, da han enten har været ramt af en cykel og fik så mange knubs, at han skulle tilses, eller været i katteslagsmål i nabolaget. Altsammen selvfølgelig i samråd med ejeren, da de ikke var hjemme de pågældende tidspunkter. Nå men tilbage til bengalerens mor... Jeg spurgte om, de slet ikke var bange for at finde ham liggende ude på vejen en dag? ”Thjoo men så har han haft et godt liv, selvom det måske bliver kort”. Åhhh mit hjerte skriger ved tanken. Jeg spurgte også, om det ikke kunne være en løsning at bygge et volilere i deres (kæmpe store) have? ”Nej det ville stadig være synd, at han ikke kan rende rundt, hvor han vil”, svarede hun. Med den holdning så er det klart, så skal deres kat selvfølgelig være den udekat, de ønsker. Men jeg ville personligt aldrig have hverken nerver eller hjerte til det. Aldrig.

Jeg forstår synspunktet, at de har godt af frisk luft, jovist så køb en solid sele og gå en tur med din kat, som du formentlig ville gøre, hvis det var en hund, du havde. Eller... jeg skal lige forstå det helt ret: Ville du bare åbne hoveddøren om morgenen og lade din hund løbe sig en tur alene, for selv at komme tilbage om aftenen? Måske hvis du bor på landet, men de fleste ville nok ikke, hvis de, som os, bor i et villakvarter i byen. Hunden var også ”vild” engang...

Du kan også med fordel få sat et net for et vindue, pakket din altan ind i et sikkert net eller bygge et voliere i haven, hvis du har sådan en. Så jeg køber den ikke. Men det står vist klart nu.

Indekatten skal selvfølgelig aktiveres

Selvfølgelig skal din indekat aktiveres mere gennem leg end en udekat skal. Det skal den for ikke at kede sig, for at brænde noget sund energi af og for at minimere risikoen for at blive overvægtig. Naturligvis. Men du leger også gerne med dine børn ikk? Leg behøver ikke være kompliceret eller bekosteligt. En god papkasse, et stykke knitrende papir eller en brød-clips kan gøre underværker. Og de fleste katte er super gode til at aktivere sig selv, hvis fx. ovenstående småting er i nærheden. Men meget af det naturlige kattelegetøj med matatabi eller katteurt er virkelig også et kæmpe hit. Så klarer katten nærmest selv aktiviteten. En sjov omgang godbid-jagt, hvor gemmestederne kan være hvor som helst i hjemmet, virker også hver gang. Smid godbidder under sofaen, ind i kattehulen, op på skabet, ned i en kasse, under en sofapude og jeg kunne blive ved. Og så er det tilmed hyggeligt. Du kan finde vores udvalg af kattelegetøj her i alle prisklasser og for enhver smag.

Vi har fået opsat et såkaldt petnet foran vores terrassedøre med stor succes. Petnet er et specielt designet net, som er så stærkt, at det kan holde til både kattekløer og hundepoter. Misser elsker at sidde eller ligge foran dørene og holde øje med havens aktiviteter. Og vi elsker det, fordi vi ved, at hun er 100% i sikkerhed og i trygge rammer. Misser er jo en priviligeret basse, og som test-kat for vores forretning, så har hun nok flere møbler og mere legetøj end de fleste. Men noget af det, som virkelig er en succes er hendes tårne. MIKS Tower tårnet står altid foran et vindue, hvor hun ynder at ligge og holde øje med fuglelivet for efterfølgende at tage en god lang lur på det også. TAWA tårnet flytter vi lidt rundt på for variationens skyld, men det står også ofte foran et vindue med samme gode effekt. TAWA tårnet er primært lavet af bølgepap og er derfor utrolig nemt at flytte rundt på efter behov.

Slutteligt vil jeg igen sige, at jeg respekterer, at andre har en anden holdning til livet som indekat vs. udekat. Men jeg bliver af og til spurgt, så det inspirerede mig til at lave dette blogindlæg, og så kan du jo selv beslutte, hvad der er rigtigt for dig og din basse.

Tak fordi du læste med.

Hilsen Gitte

 

back